Det vanligaste när man hyr ut sin lägenhet är att man hyr ut den till en privatperson. Ofta sker uthyrning till en vän eller bekant men det blir vanligare och vanligare att man hyr ut till främlingar via bostadssidor på nätet.

Fördelen med att hyra ut till privatperson är att marknaden är stor, åtminstone om du hyr ut en lägenhet i en storstad. Det går därmed ofta snabbt att få lägenheten uthyrd och man kan få många olika personer att välja ifrån.

Nackdelen är förstås att om man hyr ut till en främling så kan man aldrig vara helt säker på dennes betalningsförmåga.

Om du hyr ut din lägenhet till en privatperson så försök få tag på referenser hos tidigare personer som hyrt ut sin lägenhet till personen. Du kan också begära någon månads hyra i förskott som säkerhet.

Ett tips om du ska flytta iväg under en tid men inte vet någon i din närmaste bekantskapskrets som behöver hyra är att använda sig av community-siter som Facebook. Du kan lägga upp information där och nå ett större nätverk av personer som kan tänkas hyra din lägenhet, eftersom nätverket består av dina kompisars kompisar så får du automatiskt en referens.

Du kan hyra ut din lägenhet här.