Även om syftet med denna sida är att hjälpa dig att hitta andrahandskontrakt och bostäder att hyra i andra hand så bör det nämnas några ord om hur man går till väga för att få tag på förstahandskontrakt också.

Att få ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är olika svårt i olika orter. Storstäder som Stockholm är ökända för extremt långa väntetider och en sanslös andrahandsmarknad för de som faktiskt får tag på ett förstahandskontrakt. Mindre orter brukar oftast ha mycket bättre förutsättningar men det är inte alltid lätt då utbudet även i mindre orter kan understiga efterfrågan.

Tips! Hos Lägenheter24.se kan man hitta hyresrätter – både som första- och andrahandskontrakt.

Det första man bör göra är att ringa upp till så många hyresvärdar man kan, besöka deras hemsidor och skriva in sig i deras väntelistor. BoUpplysningen har en av Sveriges största listor över svenska hyresvärdar så där kan du kolla vilka som finns på din ort. Här finns också en bra guide med tips på saker att tänka på när du ska byta lägenhet med någon annan.

Se till att undersöka båda privata och kommunala hyresvärdar. Har du kontakter bland familj och vänner hos en privat hyresvärd så har du goda möjligheter att få ett kontrakt på detta vis.

Undvik alltid att skriva på svartkontrakt för att få tag på ett förstahandskontrakt. Du är ett lätt byte för att bli lurad på pengar och du har inga som helst möjligheter att få tillbaka pengar om de går förlorade.